Termékek

Hőszivattyús klíma

Hőszivattyús klíma

Hőszivattyús klíma működési elve


A hőszivattyú egy hűtő-fűtő rendszer, illetve berendezés, amely az egyik oldalon kivont hőt a másik oldalra juttatja el. Így nem csak fűtésre, de használati melegvíz készítésére, sőt, még hűtésre is hatékonyan használható. 

A klíma hűtési üzemmódban, a bel térben elhelyezett egységben egy zárt körfolyamatban a hűtőközeg elpárolgásának köszönhetően felveszi a helység levegőének hőenergiáját és így lehűti a levegőt. A kültéri egységben elhelyezett kompresszor az elvont hőenergiát kiszivattyúzza a szabadba és ott pedig a meleg levegőt egy magasabb hőmérsékleten a ventilátor segítségével leadja tehát fűt. Ez egy olyan körfolyamat, ami egy váltószelep segítségével megfordítható. Ebben az esetben kint vonja el a hőt a levegőből oly módon, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párolog el a hűtőközeg, mint a levegő hőmérséklete tehát hűt és eközben hőenergiát nyer a levegőből. És ezt a hőt egy magasabb hőmérsékletre és nyomásra emelve a kompresszor beszivattyúzza a helységbe és ott fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem a hő előállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest akár 4-6 szór nagyobb fűtési energiát tud leadni.

Mennyire hatékony a hőszivattyús klíma?

Egy normál elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból egy egységnyi hőenergiát képes előállítani, ezt COP értékben adják meg. Jelen esetben 1 COP. A hőszivattyús klíma COP értéke ezzel szemben 4 feletti mutatókkal rendelkezik. 2,5 COP felett már a gázfűtésnél is hatékonyabb a hőszivattyús klíma.

Fűtés inverteres, hőszivattyús klímával
Az inverteres hőszivattyús, vagy hűtő-fűtő klímák - nagyobb hatásfokuk révén - egyrészt gazdaságosabban nyerik ki a meglévő energiát a környezetből, másrészt alacsonyabb környezeti hőfok mellett is képesek a fűtés ellátására. A mai modern berendezések akár -25 °C kinti hőmérséklet esetében is képesek 22-24 fokra fűteni a lakást. 

Fűtés átmeneti időszakban
A hagyományos vezérlésű hőszivattyús klímák nagyjából 0-5 fok külső környezeti hőmérsékletig tudják ellátni fűtési funkciójukat, ami az inverteres klímák esetében akár -15, -25 fokig is lemehet. Ezen hőmérsékletek alatt - a hatásfok tetemes csökkenése miatt - már értelmetlenné válik a hőszivattyús elven működő fűtés alkalmazása, ezért leginkább átmeneti időszakra javasoljuk ezen klímák alkalmazását.

Használat
A régebbi „ON-OFF” típusoknál 0 és +5 fok közötti hőmérsékleten volt gazdaságos a működése, míg az újabb inverteres készülékeknél -5 és -15 fok közötti tartományban is tudjuk megfelelően használni. Egyes típusok (az eleve nagyobb hatásfokuk miatt) ennél mélyebb hőmérsékleten is kielégítő hatékonysággal működnek. Magyarországon azonban az elmúlt időszakban nagyon kevés volt azon napok száma amikor ennél tartósan alacsonyabb volt a hőmérséklet. 

Hőszivattyús klíma előnyei
A fűteni képes klímák legnagyobb előnye, hogy a bekapcsolás után 2-3 perccel képesek a maximális hőmérsékletű levegőt fújni, gyorsaságuk a központi fűtés tehetetlenségét túlszárnyalja. A klímákkal lokális fűtés valósítható meg, nincs szükség a teljes épület melegen tartására. Ha multi rendszer mellett döntöttünk, elég csak annak a szobának a beltéri egységét magasabb hőfokra emelni, amelyben éppen tartózkodni szeretnénk. Továbbá a lakás levegőjét folyamatosan tisztítja a beltéri egység szűrője, és antibakteriális rendszere.

Date

2021. április 25.

Tags

Hőszivattyús klima

Euroklíma Kft.

Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.

Adószám: 26366874-2-14

Telefon: +36 70/743-5555

Email: info@euroklimaszerviz.hu

Facebook: facebook.com/euroklimaszerviz

 

Legfrissebbek

2021. április 21.
2021. április 21.
2021. április 18.

Márkáink

LG,  Midea, Fujitsu, Cascade, Fisher, Gree, Daikin, Mitsubishi, Hisense, Panasonic, Samsung

Partnereink

©2024 Euroklíma Hungary Kft. Minden jog fenntartva. Készítette: teveli.info