Tippek

A klíma fogyasztása

A klímák fogyasztását sok tényező befolyásolhatja. Ezen tényezők ismeretében további energia spórolásra nyílhat lehetőségünk. Nézzük meg, melyek ezek az alapvető, fogyasztást meghatározó tényezők!

  • -Mekkora, és milyen rendeltetésű helyiséget klimatizálunk? (teljesítményigény)
  • -Hány fokra hűtünk? (hőmérséklet-beállítás teljesítményigény)
  • -Milyen hatásfokú géppel klimatizálunk? (energiaosztály: COP, EER)
  • -Mennyi ideig tesszük mindezt? (használat, napi óraszám)

Az első szempont, amikor a klímát egy adott helyiséghez kiválasztjuk, a helyiség teljesítményigénye. Ezt az igényt meghatározza a helyiség mérete, rendeltetése, fekvése, falak, nyílászárók szigetelésének milyensége, valamint az egyéb, plusz hőforrások mennyisége. A helyiség mérete döntő, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű készülékkel lehet lehűteni. Ha egy helyiségre x watt teljesítményű klíma elegendő, és egy másfélszer nagyobb teljesítményű lesz felszerelve nem jelenti azt, hogy a nagyobb készülék annyival nagyobb villanyszámlát fog okozni. A nagyobb teljesítményű készülék nem jelenti feltétlenül a fogyasztás növekedését, hiszen a nagyobb kapacitású klíma kevesebb ideig fog működni. Döntően befolyásolja a klíma fogyasztását a beállított hőmérséklet értéke. Mivel az elszállított energia és a beállított hőmérséklet, illetve a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fenn, minél nagyobb különbséget állítunk be a külső levegő hőmérsékletéhez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.

Ha túl nagy hőmérsékletkülönbséget állítunk be - egészségügyi hatások mellett - a fogyasztás jelentős növekedésével is számolnunk kell.

A leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál a gépek hatásfokában rejlik. A hatásfok a klímák műszaki felépítésétől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől (R410A, R407C R32. R1234ZE stb..) is függ. A COP (teljesítmény együttható) és az EER (energia hatékonysági arány) a légkondicionáló berendezések fűtési és hűtési hatékonyságát írja le. Az adott fűtési vagy hűtési teljesítmény generálásához szükséges elektromos energia arányát fejezik ki. Ez alapján, ha egy légkondicionáló berendezés 5kW hőt termel 1kW elektromos energiából, annak COP értéke 5,0. Hasonlóan, ha egy légkondicionáló berendezés 5kW hűtőteljesítményt termel 1kW elektromos energiából, annak EER értéke 5,0. Minél magasabb a COP és EER érték, annál energiahatékonyabb a berendezés.

A következő táblázat jól mutatja a hatásfok fogyasztásra gyakorolt hatását. A példában két átlagos (3,5 kW) teljesítményű készülék fogyasztását szemléltetjük, napi átlag 5 órás kompresszor futásidővel.

  Hűtőteljesítmény COP Teljesítmény-felvétel  1 óra fogyasztás Ft  5 óra fogyasztás Ft  30 nap fogyasztás Ft
 1. készülék  3,5 kW  4  875 Watt  37,18 Ft  185,9 Ft  5.577 Ft
 2. készülék  3,5 kW 2,8  1250 Watt  53,12 Ft  265,6 Ft  7.968 Ft

42,5 Ft/kWh-val lakóssági csúcsidószakban számolva A jelenlegi forgalomban lévő készülékek magas hatásfokú inverteres klíma készülékek, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

Euroklíma Kft.

Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.

Adószám: 26366874-2-14

Telefon: +36 70/743-5555

Email: info@euroklimaszerviz.hu

Facebook: facebook.com/euroklimaszerviz

 

Legfrissebbek

2021. április 21.
2021. április 21.
2021. április 18.

Márkáink

LG,  Midea, Fujitsu, Cascade, Fisher, Gree, Daikin, Mitsubishi, Hisense, Panasonic, Samsung

Partnereink

©2024 Euroklíma Hungary Kft. Minden jog fenntartva. Készítette: teveli.info